Annyira szeretjük a bodzát, hogy már a virágok megjelenésének kezdetétől figyeljük naponta, nyílnak-e a virágok! Ilyenkor 5 különböző dologra használjuk fel a bodzát, amikor nyílik.
A frissen szedett bodzavirágok első legismertebb felhasználási módja a szörpkészítés.
Ehhez egy 5 literes üveggel teli szörphöz az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
BODZASZÖRP
- 5 l víz
- 10-12 db tenyérnyi bodzavirág
- 1,5 db citrom
- 2 kg cukor
- 5 dkg citromsav
Ha télire is elraknád, akkor érdemesebb több cukorral készíteni, hogy biztos ne romoljon meg, vagy a régi receptek szalicillel írják, itt K-szorbáttal pótolhatod.
A befőttes üvegbe rétegezzük bele a cukrot, bodzavirágokat és a citromkarikákat, majd öntsük fel vízzel. Egy-két napot hagyjuk állni, időnként fakanállal keverjük meg.
BODZALIKŐR
Friss bodzavirágokból alkohol hozzáadásával likőrös italt készíthetünk. Az előző receptben cseréljük le a vizet alkoholra és máris egy mennyei alkoholos nedű lesz belőle!
BODZAVIRÁG TEA
A bodzavirágokat vágjuk le a virágszárakról és terítsük ki egy nagyobb konyharuhára vagy asztalterítőre (lehetőleg textilterítőre) és jól szellőző helyiségben szárítsuk meg. Amikor teljesen megszáradt, befőttesüvegekbe töltjük és elrakjuk télre a kamrába a többi fűszer és tealapanyag mellé.
A bodzavirág tea kiváló vízhajtó hatású, de emellett hideg tea, limonádé is készíthető belőle a téli időszakban.
BODZÁS PALACSINTA
10-12 darabra való receptünk:
- 2.7 dl langyos víz
- 1 db tojás
- csipet só
- 2.5 dkg vaj
- 1 csipet élesztő
- 1.5-2 dl szódavíz
- 1 citrom leve
- 1 nagyobb bodzavirág virágai lecsipegetve
- kis olaj a kisütéshez
NÉPI HAGYOMÁNYOK
A bodzavirág főzettel a duzzanatokat öblítették, a fekete bodza szemeket pálinkába tették, és hidegleléskor lázcsillapításra itták, a bogyókból készült teát, pedig a vetélés ellen fogyasztották.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!