Dark Mode On / Off

Hurutos köhögés? Retekszirup a megoldás

retekszirup feketeretek

A retekszirup egy nagyon régi recept még Dédnagymamáink konyhájából…vagy talán még régebbről. De az tuti, hogy működik!

Gondolnád, hogy nem csak gyógynövényekkel lehet gyógyítani, hanem zöldségekkel is? Nem is akár hogyan!

Fekete retekből készült sziruppal kisgyermekeknél is meggyógyítható a hurutos köhögés a népi gyógyászat szerint. Gyermekkoromban rengetegszer került elő ez a recept, a mai napig használjuk, amikor szükség van rá.

A fekete retek ugyanúgy, mint a többi retekféle csípős ízű, így jót tesz a légzőrendszerünknek, emésztőrendszernek és a nyálkahártyának is. Mivel az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a fekete retek (is) egy igazi telitalálat, ha népi gyógymódról van szó.

Ázsiában nagy hagyománya van a kínai orvoslásnak, ahol azt tartják, hogy ha az emésztőrendszerben valahol nyálka van, akkor az idővel a tüdőben is megjelenik, hurutos köhögés formájában távozva belőlünk. Vagyis amikor már hurutosan köhögünk, akkor az már a tisztulási folyamat egyik része.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy sok gyermek és felnőtt esetében is, ha sok joghurtot eszik, akkor idővel hurutos köhögés jelentkezik, vagy legalábbis hurutos lerakódások jelentkeznek a szervezetében. Érdemes ezekre az apró jelzésekre odafigyelni.

Kétféle recept ismert feketeretek szirupból. Az egyiket elsősorban kisgyermekeknek ajánlott adni, hiszen édeskésebb. A másik recepthez fokhagymát is rakunk, így annak ízvilága sokkal karcosabb, erőteljesebb. Tüdőgyulladásos megbetegedésnél mi rendszeresen készítjük és a hatás nem marad el.

Retek-szirup édesen

1 nagy fej feketeretek

2-3 ek. méz (nádcukor, barnacukor, cukor)

Feketeretek-szirup fokhagymásan

1 nagy fej feketeretek

2-3 ek. méz

2 gerezd fokhagyma

Mindkét receptet ugyanúgy készítjük el. A fekete retek tetejét levágom, majd kikanalazom a belsejét, kis kelyhez formálva belül. Majd a kikanalazott retek húsát összeaprítom. Ugyanígy teszek a fokhagymával is hámozás után.

A retek ajlára egy kis lyukat faragok, hogy a keletkező szirup ki tudjon csorogni belőle.

Egy akkora tálat/bögrét választok, amire az egész retek rátehető anélkül, hogy beleesne az edénybe, majd az összevágott alkotókat belerétegezem és lecsorgatom mézzel. Nem kell rögtön az egész mézet rácsorgatni, elég csak kanalanként, hogy ne rögtön folyjon ki belőle a méz, hanem már a retek levével (és fokhagyma levével) együtt.

Hagyjuk a konyhapulton egy éjszakát, másnap már lesz annyi lé az edényben, hogy szépen ki lehet belőle kanalazni.

Az íze nem egy gourmet ital, viszont annál hatásosabb! Érdemes kiróbálni!

Adagolás: gyermekeknek napi 3×1 teáskanál, felnőtteknek akár 3×2-3 teáskanál is lehet a köhögés mértékétől függően.

Neked mi a kedvenc náthaűző recepted?

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

OLVASS TOVÁBB:

Mikrozöldekkel az egészségért

Őkobúzától a biolisztig

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
53 vélemény
×