Dark Mode On / Off

Vegyszermentes kert természetes növényvédelme

Vegyszermentes kert

Egy vegyszermentes kert esetében a növényvédelem igazi kihívás lehet, főleg, ha még az elején vagyunk a kertkialakításnak. Minél idősebb a kert és minél inkább jelen van a biológiai sokszínűség, annál egyszerűbb lehet a vegyszermentesség is.

Már a bevezetőben írtam, hogy minél öregebb egy kert és minél biodiverzebb, annál könnyebb a vegyszermentességet is megoldani, hiszen a jól megtervezett kertnél az egymást segítő növények, a hasznos rovarok tápnövényei is ugyanúgy megjelennek, mint akár a dísznövények vagy haszonnövények.

De ameddig nincs minden a helyén a kertben, addig egy szeszélyes időjárás is okozhat növényvédelmi krízist.

Természetes anyagokkal a vegyszermentes kert is szép lesz

Kezdő kertészkedőknek a Természetes növényvédelem kertészfüzetünk egy nagyon hasznos kis füzet, nem hiába a nagy kedvenc a shopban is. Növényekből nagyszerű növényi leveket lehet készíteni, melyek nemcsak tápanyagok visszapótlására hasznos, de növényvédelemre is.

Illetve azt se felejtsük el, hogy maga a komposztálás is már egyfajta olyan plusz a kertben, amivel ehetővé tesszük a tápanyagok körforgását. Pontosítok: a szervesanyagok körforgását, hiszen szén, ásványi anyagok és minden egyéb más is visszaforgatásra kerül a kertben, ha komposztálunk.

Algákkal és baktériumokkal a kertben

Egy biokertben vagy vegyszermentes kertben (mert a kettő nem feltétlenül ugyanaz, erre majd kiülön cikkben kitérünk) lehet olyan készítményeket is használni, melyek algákban, baktériumokban vagy gombákban gazdagok.

A Trichoderma afroharzianum (TR04) és a Trichoderma simmonsii (TR05) gombákból készült TrichoImmun például egy olyan gombatörzsekből álló készítmény, mely a növényi immunrendszert támogatja. Például botrítisz és peronoszpóra ellen is kiváló, mert lezárja a növény sebfelületeit és nehezebben jutnak be a kórokozók a növény szöveteibe.

Az algák ugyanígy jól használhatók, de házi készítésű növényi levekkel is összekeverhetők és így vegyes keverékként is kijuttathatók.

Hasznos rovarok növényei és búvóhelyei

Ha sok hasznos rovarunk van már a kertben, akkor a vegyszermentes növényvédelem az egyik alap, amit muszáj betartani. Mivel egy-egy növényvédelmi kezelésnél a teljes rovarvilág egyensúlyát veszélyeztetjük, így lehet, hogy épp egy szuperszelektív levéltetű elleni készítményt juttattunk csak ki, de mi lesz a levéltetveket evő katicákkal, fátyolkákkal?

Ugyanígy helyezzünk ki búvóhelyeket, maradjon mindig rőzsekupac a kertben a sünöknek, legyenek madaraknak ülőfák, mert minél több az letükhöz szükséges ottmaradási faktor, annál biztosabb, hogy sikerrel járunk a vegyszermentes kert kapcsán is.

Nyári időszakban meg természetesen az itatókról se feledkezzünk meg, hiszen a rovaroknak is szükségük van itatókra.

Kép forrása: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
53 vélemény

Minden bio növényi recept egy helyen, amire csak szükséged lehet – könnyen emészthető formátumban, informatív, egyszerű. 

Kérd díjmentesen most!

Töltsd le most díjmentesen!

Mindössze a keresztnevedre és email címedre lesz szükségünk:

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre és a letölthető kiadványokra.

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérjük, próbálja újra.

Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök az által ad ezen az űrlapon megadott információkat arra használjuk, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és marketinganyagokat biztosítsunk.
×