Dark Mode On / Off

A sokoldalú kakukkfű!

Hegede kertészet, thymus vulgaris

Tudtad, hogy több mint 350 féle kakukkfű létezik? Nem csak könnyű termeszthetősége, mutatóssága miatt, hanem jellegzetes illatáért, ízéért is kedvelt növény a kakukkfű (Thymus vulgaris).

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú, de cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj is lehet. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honos. Népies neve balzsamfű, démutka, vagy kakucskafű.

Pár ismertebb fajtája a kerti kakukkfű, citromillatú kakukkfű, ezüstlevelű kakukkfű, fénylő kakukkfű, de ismertebb még a párnás, hegyi, homoki, korai, keskenylevelű kakukkfű is.

A kakukkfű jellegzetességei

Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelek. Apró, ajakos, lilás rózsaszínű, vagy vörös virágai az ágak végén nyílnak. A magja nagyon apró. Illata jellegzetes, erőteljes.

Kakukkfű termesztése

Mivel kellően szárazságtűrő és fényigényes, jó alkalmazkodóképességű növény, így hazánkban kifejezetten szeret, jól érzi magát. Tehát könnyedén termeszthetünk a kertünkben is ebből az illatos gyógy és fűszernövényből. Kedveli a tápdús, közömbös kémhatású, jó vízvezető talajt, de sziklakertekben, magas ágyásokban, kővályúkban, kőfalakon is nevelhető. Télálló növény. Magvetéssel, tavasztól nyár közepéig, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Káposzta és padlizsán közelébe érdemes ültetni leginkább, mivel elriasztja a kártevőket, ugyanakkor vonzza a méheket.

Citromillatú kakukkfű, Hegede kertészet

Mire is jó a kakukkfű?

A kakukkfű (Thymus vulgaris) igen sokoldalú gyógy és konyhanövény, antimikrobiális és antibakteriális tulajdonsága miatt. Széles körben használják kozmetikai célokra is. Értékes hatóanyaga különböző bakteriális és gombás fertőzések ellen felveszi a harcot, így előszeretettel használják szájvizekben, fogkrémekben, torokfertőtlenítőkben, köhögés elleni szerekben, gyulladásos állapotok kezelésében, csípésekre. De nagyszerűen elősegíti a relaxációt, ellazulást, csökkentheti a stresszt, enyhítheti a szorongást, az emésztést pedig javítja. A belőle készült illóolaj szúnyogriasztó hatású, vérszívók (pl. bolhák) elűzésére kíváló.

Különböző húsos, gombás, paradicsomos ételek, sültek, halak, levesek, fűszeres túrók, fűszervaj, tésztaszószok, raguk, májpástétomok, saláták, mártások, pizzák, dresszingek, barbeque szószok, likőrök fő alapízesítője lehet.

Nem véletlen, hogy Európában, a korabeli kolostorokban, ispotályokban sokat használták. A pannonhalmi bencés monostor levéltárában is őriznek a kakukkfű használatáról hiteles, helyi anyagot 1201-ből.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
53 vélemény

Minden bio növényi recept egy helyen, amire csak szükséged lehet – könnyen emészthető formátumban, informatív, egyszerű. 

Kérd díjmentesen most!

Töltsd le most díjmentesen!

Mindössze a keresztnevedre és email címedre lesz szükségünk:

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre és a letölthető kiadványokra.

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérjük, próbálja újra.

Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök az által ad ezen az űrlapon megadott információkat arra használjuk, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és marketinganyagokat biztosítsunk.
×