Dark Mode On / Off

Hogyan lesz egy kert szexi?

kert szexi

Néha nagyon meglepő kérdésekkel találkozom a munkám során. Most épp egy fenntartható kertet és egyszerre szexi kertet kell tervezzek egy egyedülálló hölgynek. Hogyan lesz egy kert szexi?

Lehet le is tilt a kereső egy életre a cím olvasatán, pedig igenis fontos téma, amikor a kertre, mint önkifejezési eszközre is gondolunk. Egy kert szexi? Talán ez sem elvethető gondolat, elsőre bármennyire is furcsán hangozhat és nem, ehhez nem kell 18-as karikát majd kitenni a kertkapura, mint a Micimackóban, hogy Tilos az Á. De nem is elvihognivaló, kicsit nézzük a Született Feleségek szemével, kicsit “Gábiszolisan”, vagy “szexésnyújorkosan”. Mitől lesz egy kert szexi, de most komolyan?

Spiritualitás, energiák és a kert fontos elemei

Nemrégiben volt egy írásom a facebook oldalamon, hogy mennyire jelen van a spiritualitás kert több aspektusában is. Na valahol ilyenek az energiák és az az elementáris energia, ami valójában az egész Föld nevű bolygót mozgatja. A szaporodás, a szaporodás iránti vágy és az a tézis, hogy minden nő szexi akar lenni, minden férfi a nők szemében macsó akar lenni és jó esetben ez a kettő találkozik (egy kertben). Vagy ezek vegyes kombinációja. De hogyan lesz egy kert szexi? Neeeem. Nem attól, amire most gondolsz. (Némi halk kuncogást vélek hallani.)

Érzékek kertje, amibe nem kell pucéran kertészkedni

Egy szexi kerthez kell sok-sok buja növény. Sok érdekes textúra és rengeteg szín és illat vagy ha nem is sok szín, de sok olyan növény, mely az érzékszervekre és a tudatalatti érzelmekre hat. Gondj bele, mennyire jó végigsimítani a nyuszifül nevű dísznövényt, ahogyan a puha szőrös levele hozzáér az ember kezéhez. Legyen az esküvői csokor, de akár egy közterület növényösszeültetése: a puha és finom tapintású növényeknek nagy szerepe van abban, hogy jól érezzük maguknak körülöttük.

Ugyanígy becsalogathatók az Édenkert növényvilágából is elemek: almafa, fügefa, páfrány, orchidea…

Az 5 elem jelenléte

A víz lágy és simogató érintése, halk csobogása a kertet megtölti élettel. Egy klasszikus kert, egy ökologikus kert fontos eleme is, hiszen az emberi test, az állatok teste és az egész élővilág a vízre épül többek között.

A kőzetek jelenléte, ahogyan nyáron felforrósodnak és télen hideggé válnak, mind az érzékszervekre hatnak. Ha ennek eltaláljuk a harmóniáját, máris egy kiegyensúlyozott környezetet, egyféle harmóniát tapasztalunk. De közben az egész életünket áthatják az ellentétek. Ezeket az ellentéteket kell a kertben is előcsalogatni.

Éppen ezért tűnik sokak számára megmagyarázhatatlanul ridegnek egy modern kert, egy kőkert is, ahol nincs minden elem jelen.

Az illatok és színek fontossága

A rózsa a romantikát szimbolizálja, a liliomok a tisztaságot jelképezik. Nyugodtan nézzük végig a liturgikus növények sorát, elképesztő jelentésekkel fogunk találkozni. A sárga szín és a vörös párosítása: az izzó színek sokasága teremti meg azt a vibrálást, amitől egy kertben “izzik a levegő”. Ugyanakkor egy rózsaszínes és fehéres színvilágú rózsákkal teli kert a barokk romantikát hozzák be a kertbe, ahol habos szoknyában elbújva a világ elől fogadták az első titkos csókokat a kérőktől a hercegnők. Minden növénynek van egy univerzális jelentése és ha ezeket ismerjük, akkor már értjük a szexi kert fogalmát is kerttervezési oldalon.

Ökologikus kert és érzékek kertje

Nekem a természetesség adja azt, amitől például egy kertben jól érzem magam. Ha mindig nyílik valami vagy illatozik valami, ami akár fűszernövény is lehet. Ahol kötetlenül, felszabadultan érzem magam és ha kiteszek egy plédet a kert közepére egy délutáni órában, akkor nem post-itekkel teli lesz az agyam: “ezt is és ezt is meg kéne csinálni”.

Már az elején írtam, hogy a spiritualitás és a fajfenntartás az egész létezés alapja és ezt kerti szinten sem lehetetlen elérni. Onnantól, hogy az 5 elem a kertben megjelenik, megjelenik az összes érzékszervünkre hatás, óhatatlanul bevonzzuk az élőlények sokaságát is. Olyan nincs, hogy a kettő külön jár, pedig a két irány igen szélsőséges kombinációnak hangzik. A legszebb díszcserjék kertészfüzetünkben is foglalkozunk a szépség mellett a rovarvonzó hatásokkal is, hiszen a virágok és színek és illatok mind hatással vannak a kert összképén túl a rovarvilágra is.

És természetesen egy ilyen kertnek ki kell tudnia zárni a mindennapok rohanó világát (akár) a hangoktól kezdve az érzelmekig (Fotó: Maksim Goncharenok – (pexels.com))

Feng shui és kert

Muszáj behoznom a feng shui témakörét is most, bár nem feltétlenül minden kertünk alapja, de ennél a támakörnél nagyon fontos. Az 5 elem mellett a hangsúlyos részek, az energiák megmozgatása is érdekes téma. Aki lakberendezésben ismeri az alapokat, tudja, hogy az ajtók fölé helyezett tükröknek, pénzérméknek az ablakpárkányon és a lefolyók lezárásának is jelentősége van.

Egy kertnél másképp, de hasonlóan fontos a terek rendezése: kerengőkkel oldani a kertben megmutatkozó energiák mozgását, a víz szabályozott folyását, az illatkombinációkat, a növények társításánál a számok jelentőségét.

Kerti bútorok és a mitől lesz egy kerti szexi

Szerintem alapvetően erre az egyre tudunk hétköznapi emberként ráérezni, hiszen a mozivásznon is látjuk, hogy mi kell még: kényelmes pamlagok, kerti kiülők, sok-sok párna, finom szőnyegek. A kertben akkor lesz harmonia etéren, ha a textúrák visszaköszönnek a növényzeten is, akár színben, akár stílusban és természetesen még nagyobb hangsúlyt kap a kényelem. És egy tópartra ilyenkor természetesen egy stég is dukál, hiszen ki ne szeretné a lábát a vízbe lógatva nézni a napfelkeltét vagy naplementét?

Egy ilyen kertnél az érzelmekre hatást kell keresni. Hogy a pihenő helyekre ne szúrós növényzet kerüljön, hanem finom tapintású, netán illatos. Hogy ha becsukod a szemed, akkor a lelkeddel lásd a kertedet az illatokon és érzékeken keresztül. Ahogy a bőrödhöz hozzáér a finoman simogató szellő – és igen, kell ilyen szeles helyet is tervezni, ahol szabadon élvezhető a természet érintése.

Szingliktől a családig: nem leszünk örökre szinglik

Bár az ügyfél pasifogásra terveztetne kertek, de akkor aktuális a kérdés, hogy és utána? Mert a kert hosszútávú cél, hacsak nem forgatási helyszínnek szánjuk…

Az ökologikus kert is hosszútávú cél és természetesen itt sem kell, hogy kizárja a két irány egymást. Egy harmonikus kertben a lelkünk is megtisztul és felfrissül, tele lesz olyan érzelemmel akár, melyre régóta vágytuk, magunkban elnyomva. És ebbe akár majd egy népes család vagy egy csomó baráti összejövetel is beleférhet. Onnantól, hogy odacsalogattunk ráadásul sok élőlényt a kertbe – és nem a romantikus férfiakra gondolok most, hanem a békáktól a szőke hercegig mindenkire: onnantól felelősséggel is tartozunk a jólétükért és ideális esetben a kerttel együtt rezegve éljük a mindennapjainkat.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

Minden bio növényi recept egy helyen, amire csak szükséged lehet – könnyen emészthető formátumban, informatív, egyszerű. 

Kérd díjmentesen most!

Töltsd le most díjmentesen!

Mindössze a keresztnevedre és email címedre lesz szükségünk:

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre és a letölthető kiadványokra.

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérjük, próbálja újra.

Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök az által ad ezen az űrlapon megadott információkat arra használjuk, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és marketinganyagokat biztosítsunk.
×