Dark Mode On / Off

Top 5 mérgező növény a kutyákra nézve- ezeket jobb, ha nem ülteted el a kertben

narcisz-mergezo-kutyara

A házikedvencek gondozása nem egyszerű.

Nem elég az, hogy foglalkozunk velük naponta, inni és ennivalót adunk nekik, valamint gondoskodunk az élősködő elleni védelmükről. Hozzátartozik a felelős gazdi életmódhoz is, hogy az egészségükre odafigyelünk.

Ha kertészkedni is szeretsz, és kutyád is van, fontos odafigyelned arra, hogy milyen növényeket ültetsz a kertedbe. Főleg, ha hajlamos az eb megrágni a növényeket unaloműzésképpen.  Számos közismert és kedvelt kerti növény ugyanis súlyos veszélyt jelenthet a kutyák számára, ha azok véletlenül elfogyasztják őket.

Ebben a cikkben öt olyan mérgező növényt mutatunk be, amelyek elkerülése ajánlott, ha kutya barátod egészségét meg szeretnéd óvni.

1. Tiszafa (Taxus baccata)

A tiszafa egy népszerű örökzöld növény, amely szépen mutat sövényként vagy szoliterként a kertben. Azonban a kutyák számára mérgező növény sajnos. A tiszafa minden része, de különösen a magjai, rendkívül mérgezőek, mivel taxint tartalmaznak. Ez a méreganyag súlyos szívproblémákat okozhat, amelyek akár a kiskedvenced halálához is vezethetnek. Már kis mennyiség elfogyasztása is végzetes lehet, így, ha kutyád van, érdemes kerülni a tiszafa ültetését. Válassz inkább másik örökzöldet helyette!

2. Leander (Nerium oleander)

A leander gyönyörű, illatos virágai miatt közkedvelt dísznövény, de sajnos rendkívül mérgező kutyáknak. A növény minden része tartalmaz oleandrin nevű toxint, amely súlyos szívritmuszavarokat, hányást, hasmenést és súlyos esetekben halált okozhat a kutyáknál. Ha kutyával élsz, a leander kerülése erősen ajánlott. Szóval bár gyönyörű, inkább csak messziről csodált a látványát ennek a növénynek.

3. Farkasboroszlán (Daphne mezereum)

A farkasboroszlán egy szépséges, tavasszal virágzó cserje, amely sok kertben megtalálható. Azonban ez a növény is súlyosan mérgező a kutyák számára. A farkasboroszlán minden része, de különösen a bogyói, mérgezőek. A kutyáknál súlyos hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, szívproblémákat is okozhat a növény fogyasztása. A gyerekekre nézve is veszélyes lehet, így különösen érdemes kerülni, ha kisgyermekek is élnek a háztartásban.

4. Nárcisz (Narcissus spp.)

A nárcisz a tavasz egyik legkedveltebb hírnöke, de sajnos a hagymája erősen mérgező a kutyák számára. A nárcisz hagymájának elfogyasztása hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, szívritmuszavart és súlyos esetekben légzési nehézséget okozhat. A hagymák különösen vonzóak lehetnek a kíváncsi kutyák számára, ezért érdemes megfontolni más tavaszi virágok ültetését, ha a kutyád hajlamos a kertben való ásásra és a különféle dolgok megrágcsálására.

5. Liliomfélék (Lilium spp.)

Bár a liliomok főként a macskákra nézve veszélyesek, a kutyák számára is mérgezőek lehetnek, különösen a hagymáik és virágaik. A liliomok fogyasztása hányást, hasmenést és súlyos esetekben vesekárosodást okozhat. A liliomok sok kertben gyakoriak, de ha kutyával élsz, érdemes óvatosnak lenni ezekkel a növényekkel. Inkább válassz olyan virágokat, amelyek nem jelentenek veszélyt a kedvencedre.

Ha mégis úgy döntesz, hogy megtartod valamelyiket, győződj meg róla, hogy a kutyád nem férhet hozzájuk. Ha bármilyen gyanú felmerül, hogy a kutya mérgező növényt evett, azonnal keresd fel az állatorvost. A gyors beavatkozás életmentő lehet.

Mely tünetek utalhatnak mérgezésre?

  • hányás
  • hasmenés
  • remegés
  • imbolygó járás
  • hasfájás, púposítás
  • letargia, kedvtelenség
  • szapora légzés
  • tág pupillák
  • lihegés, nyálzás, gyors szapora légzés

Kert tervezéshez keress minket bátran! Segítünk megalkotni a szép és kutyabarát kertet!

Képek forrása: Petguru

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Jóba Kati

Jóba Kati

okleveles környezetmérnök, vadgazdamérnök és okleveles kertészmérnök

Ajánlott cikkek

Minden bio növényi recept egy helyen, amire csak szükséged lehet – könnyen emészthető formátumban, informatív, egyszerű. 

Kérd díjmentesen most!

Töltsd le most díjmentesen!

Mindössze a keresztnevedre és email címedre lesz szükségünk:

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre és a letölthető kiadványokra.

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérjük, próbálja újra.

Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök az által ad ezen az űrlapon megadott információkat arra használjuk, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és marketinganyagokat biztosítsunk.
×