Dark Mode On / Off

Így tárold a kerti szerszámokat szakszerűen

A kerti szerszámok tárolása nem csak a rendezettség miatt fontos, hanem az eszközök élettartamának meghosszabbítása és minőségük megtartása érdekében is. A megfelelő tárolási módszerekkel elkerülhető a rozsda, a penészedés és a szerszámok túl korai elkopása, így hosszabb ideig használhatjuk ki kertünk gondozásához nélkülözhetetlen eszközeink előnyeit. Ezért nem mindegy, hogy milyen helyen és hogyan tároljuk őket, különösen a hideg hónapokban, amikor ritkábban használjuk a kerti eszközöket.

A kerti szerszámok tárolása során érdemes odafigyelni arra is, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek, és az egyes szerszámok külön helyet kapjanak a biztonságos tárolás érdekében. Egy jól megtervezett kerti tárolóhely nemcsak praktikus, hanem esztétikailag is hozzájárulhat a kert rendezettségéhez. Akár egy zárt tárolóban, akár egy nyitott szerszámos falon helyezed el őket, a rendszeresség és a tisztaság kulcsfontosságú.

Kerti szerszámok tárolása szakszerűen

Tisztítás és karbantartás a hosszú élettartam érdekében

A kerti szerszámok tárolása mellett fontos a megfelelő karbantartás is. Azt is mondhatjuk, hogy a megfelelő tárolás kulcsfontosságú eleme, hogy az eszközök megfelelően ápolva és tisztítva legyenek.

Használat után mindig töröld le a szerszámok fém- és fa részeit, hogy eltávolítsd a nedvességet, így elkerülheted a rozsdásodást és a penészesedést. Különösen fontos ez akkor, ha a szerszámok fa nyéllel rendelkeznek, mivel a fa hajlamos a nedvességtől megvetemedni vagy repedezni. Érdemes időnként olajjal átdörzsölni a nyél felületét, hogy megőrizze rugalmasságát és tartósságát.

A tisztítás mellett ellenőrizd a szerszámok éleit is. A kapák, ásók és metszőollók rendszeres élezése nemcsak a munkavégzést könnyíti meg, hanem hozzájárul az eszközök hosszabb élettartamához is. Egy tompa szerszám könnyebben tönkremegy, és a kertészkedés is nehézkesebb lesz vele.

Praktikus tárolási megoldások

A kerti szerszámok tárolása során többféle megoldást is választhatsz. Ha kis hely áll rendelkezésre, a falra szerelhető rendszerek ideálisak lehetnek. Például a kampók és fali tartók lehetővé teszik, hogy függőlegesen helyezd el az ásókat, kapákat, vagy épp a locsolócsövet, így nem foglalnak helyet a földön.

Zárt tárolók, mint a kerti szerszámos kamrák vagy szekrények, hosszabb távú megoldást nyújtanak a szerszámok védelmére. Ezek különösen a téli hónapokban fontosak, amikor a szerszámok védelme kiemelt figyelmet igényel a hideg és a nedvesség ellen. A fiókos vagy polcos rendszerek pedig segíthetnek abban, hogy a kisebb kéziszerszámokat is rendszerezetten tárold.

Amikor kialakítod a kerti szerszámok tárolási rendszerét, gondold át, milyen eszközökkel rendelkezel.

A legtöbb háztartásban megtalálható kerti szerszámok közé tartoznak:

Kerti szerszámok tárolása télen: Védelem a hideg hónapokban is

A szerszámok tárolása télen különösen fontos, hiszen ilyenkor kevésbé vannak használatban, így hajlamosabbak a károsodásra. A nedves, párás környezet igen ártalmas lehet a kerti eszközökre. A szerszámokat minden használat után alaposan tisztítsd meg, majd elpakolás előtt alaposan szárítsd is meg őket. A rozsdásodás elkerülése érdekében egy vékony réteg olajjal is bevonhatod a fémfelületeket. A fa nyeleket szintén kezeld le olajjal, hogy megóvd őket a repedezéstől.

A zárt helyen való tárolás elengedhetetlen, különösen akkor, ha a szerszámok érzékenyek a nedvességre vagy a fagyra. Ha nincs lehetőséged zárt tárolóhelyre, takaróponyvával is lefedheted a szerszámokat, hogy megvédd őket a környezeti hatásoktól.

A kerti szerszámok tárolása nem csak praktikus szempontból fontos, hanem a szerszámok hosszú élettartamának biztosítása érdekében is. A rendszeres tisztítás, karbantartás és a megfelelő tárolási megoldások segítenek abban, hogy eszközeid évekig kiváló állapotban maradjanak. Rendszerezetten és megfelelően karbantartva a kerti szerszámok nemcsak a munkát könnyítik meg, de hosszú távon költséghatékony megoldást is nyújtanak.

Kiemelt kép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
53 vélemény

Minden bio növényi recept egy helyen, amire csak szükséged lehet – könnyen emészthető formátumban, informatív, egyszerű. 

Kérd díjmentesen most!

Töltsd le most díjmentesen!

Mindössze a keresztnevedre és email címedre lesz szükségünk:

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre és a letölthető kiadványokra.

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérjük, próbálja újra.

Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök az által ad ezen az űrlapon megadott információkat arra használjuk, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és marketinganyagokat biztosítsunk.
×