Hamarosan piacra kerülhet a zamatos szigetvári paradicsom.
Szigetvár és környéke hatalmas szerencsében van, hiszen rengeteg termálvíz áll rendelkezésükre az üvegházak fűtéséhez. A termálvizes házakban biológiai növényvédelem mellett teremnek a Szeszico Kft. szigetvári kertészetének paradicsomja felvéve ezzel a versenyt az eddig már megszokott és folyamatosan elérhető Veresi Piroska fajtájáról híres Veresi Paradicsomnak.
Várhatóan március elején jelenhetnek meg a polcokon, ha a bama.hu jól értesült.
A termálvíznek köszönhetően márciustól novemberig tudnak majd folyamatosan termelni az üvegházakban, ráadásul vegyszermentesen.
A növényeket ültetés után elágaztatják és a korai ültetésnél kis tőszámmal indulnak. Ahogy felszaporítják a hajtásszámot és igazodnak a beérkező fényhez, egyre több hajtáson tudják megnevelni a paradicsomokat.
A két üvegházban, húszezer négyzetméteren megtermelt paradicsom a Baranya, Tolna és Somogy megyei kereskedőkhöz és viszonteladókhoz, valamint a nagybani piacokra, köztük a budapestire kerül, így várhatóan hamarosan a háziasszonyok is megkóstolhatják a legújabb magyar paradicsomot.
Itt holland hidrokultúrás módszerrel termesztik a paradicsomot, ahol a gyökerek egy kőzetgyapot paplanba (kockába) vannak nevelve. A kőgyapot előnye, hogy „tisztaságának” köszönhetően könnyen és gyorsan beállítható az a pH és EC, mely a termesztés maximalizálásához kell. Speciális csöpögtetőrendszeren keresztül érkezik a vízben oldott tápanyag a gyökerekhez, amelyet a kőzetgyapotból vesznek fel a növények.
Egyes szakértők vitatkoznak arról, hogy a kőgyapotos termesztés mennyire befolyásolja az ízeket, hiszen köztudott, hogy az évszakok és évjáratok hatása, a természetes fény és a természetes talaj is hozzájárul a beltartalomhoz ugyanúgy, mint a megfelelő növényvédelem, a tápanyagutánpótlás. Egyes szakértők kifejezetten ellenzik a természetellenes növénynevelési módszereket, ahol mesterséges közeget használnak, de akkor már a tájidegen kókuszrostról is hasonló vélekedéseket lehetne taglalni.
Mindenesetre, akik már ismerik és szeretik a Veresi Paradicsom termékeit várhatóan a szigetvári kertészet is legalább olyan jó ízvilágú paradicsomokkal fogja ellátni a piacot.
A biológiai növényvédelemhez Hollandiából importált ragadozó poloskákat, atkákat és fürkészdarazsakat használnak, melyek a növényi kártevők ellen lesznek bevetve. A gomba és egyéb kórokozók elleni védekezésről nincs információnk, de a hírek szerint vegyszermentes gazdaságként fognak termelni a magyar piacra.
A Kft. Kertészetének kimagasló a termésátlaga: 50 kg/nm átlaggal számolnak, melyet a modern technikának tulajdonítanak.
HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON!
KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!
MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!