A tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerekre hívta fel a figyelmet a Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).
Mint a kutatóintézet pénteki közleményében írják, a tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre.
A növények az évszázadok során jól alkalmazkodtak a hazai „táj” adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért több közülük ellenállóbb a klímaváltozás okozta hatásokkal és egyes kórokozókkal szemben.
A biológiai sokféleség megőrzése érdekében az ÖMKi kutatói arra törekednek, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba.
A kutatóintézet munkatársai a Föld napja alkalmából arra biztatják a kertészkedőket, hogy ültessenek tájfajta paradicsompalántákat a konyhakertekbe vagy akár a balkonládákba is.
Borítókép: Pexels
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!