Hegyes erőst kedveled? Vagy Neked meg se kottyan a Carolina Reaper chili? Akkor ez a cikk Neked szól!
Nagyon megörültünk, amikor egy külföldi kutatást bebizonyította, hogy bizony a magas kapszaicin tartalmú ételek fogyasztása nem káros az egészségre. Bár ha a magam nevében beszélek, nekem a Carolina Reaper nem a barátom, maradok maximum a Jalapenonál és Habaneroknál, de azért amikor a Trinidad Moruga Scorpio-val barátkoztunk nem tudok róla már csak jót mondani. Kicsit féltem is, hogy ha egy paprika átmar két gumikesztyűt és másnap csíp az output oldalon, akkor az mennyire szerencsés..főleg, ha nem ettem belőle és mindez csak a légutakon került be a szervezetembe. De ha téged is foglalkoztat, milyen a csípőspaprika hatása, akkor jó helyen jársz. Innen jön a kérdés:
Kapszaicin fogyasztásával mikor kell vigyázni?
A kutatások alapján a kapszaicinnel nincs gond, nem kell tőle félni. Szájüregben égető érzést vált ki, de számtalan gyógyító hatást is kifejt ezidő alatt. Vitaminokkal és antioxidánsokkal teli ez a zöldségünk is, a benne található kapszaicin számos jótékony hatással örvendezteti meg szervezetünket. Ne ijedj meg, ha ég az arcod, a teljes szád, mert a jó hír az, hogy viszonylag hamar elmúlik.
A csípősség oka a kapszaicin nevű vegyület, melynek erősségét a Scoville-skála fejezi ki.
Mire jó a kapszaicin?
– A kapszaicin fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkető hatású
– P-anyag hatásmechanizmusának befolyásolása által a kapszaicin hatékonyan csökkenti a fájdalomérzetet, így eseti vagy helyi érzéstelenítésre, vagy akár migrén kezelésére is használható.
(P-anyag: A P-anyag egy idegsejtek, endoteliális sejtek és a gazdavédelemben részt vevő sejtek által termelt neuropeptid.)
– Enyhíti az ideg-, izom és izületi fájdalmat, izületi kopást, rheumatoid artritisz, diabéteszes neuropátia esetén is sikerrel alkalmazzák már.
– Jóhír továbbá, hogy a vérkeringést felpörgeti, a kapszaicin szabályozza a vérnyomást, és a vérrögképződést is akadályozza. A szívroham és a sztroke kialakulásában is segíthet.
– A tudomány már bebizonyította, hogy a kapszaicin nem veszélyezteti a gyomor egészségét, hanem védi a gyomor nyálkahártyáját. Hatékonyan akadályozza a fekélyesedést, és serkenti az emésztőnedvek termelődését.
Ez a feltevés azért érdekes, mert gyerekkorunkban sokfelé hallottuk és talán még most is sok orvos mondja, hogy fekély esetén tilos a csípős ételek evése, így a nagy chiliimádók szíve is belesajdul, amikor gyomorfekélynél tiltólistás lesz kedvenc hobbijuk. Hogy a tudományban ez mennyire elterjedt nézet, nem tudjuk, de hazai körökben még biztosan tiltólistásnak számít.
– Szintén kutatásokban bizonyították, hogy daganatképződés ellenes hatása is megfigyelhető, azokban az országokban, ahol a mindennapi élet része a chili.
– Téli hidegben is jól esik a csípős étel. A kapszaicin növeli a testhőt, így a méreganyagok ürítésében is segít, illetve az anyagcsere felpörgető hatása miatt segíti a természetes fogyást. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha fogyni akarsz, akkor egyél mindent ugyanúgy, csak keverj hozzá Moruga Scorpio-t.
– A kapszaicin a boldogságérzéshez is hozzájárul: endorfin termelődését is elősegíti. Főleg, ha finom chili-szószként eszed, ételeid fűszerezésére.
– Jelentősen csökkenti a májban lerakódott zsírt, és a vérzsír mennyiségét.
Mielőtt nagyon belelkesedsz, hogy most már chilit eszel chilivel, fontos azonban az alábbiakat tudni:
Szárítva is megőrzi a paprika hatékonyságát: vagyis nem kell feltétlen frissen szerezned chilipaprikát, mert a szárítmányok és őrlemények is tökéletesek lesznek. A másik fontos dolog, hogy az egybe chili frissen szinte adagolhatatlan. Egyes fajták annyira erősek, hogy a nyers paprikát kizárólag maszkban és gumikesztyű(k)ben szabad feldolgozni.
A kapszaicinnak nincsenek káros hatásai, de mégis hasmenést okozhat, vagy gyomorbántalmakat a túlzott fogyasztása
A kapszaicinhez hozzá lehet szokni, így tartós használatnál a csípősség érzése csökken. Ez azt jelenti, hogy ha rendszeresen fogyasztasz bitang erős chiliket reggelire, akkor idővel annyira hozzászoksz, hogy a sima hegyes erőspaprikát már észre sem veszed a levesedben.
A paprika fogyasztása hatékonyabb, mint ha kapszulásan vennéd be. Vannak fogyókúrás kapszulák kapszaicinnal tele, több ajánlás is szól ellenük, mint mellettük. Saját elgondolásod alapján válaszd ki, melyik neked a megfelelőbb.
A kapszaicin vízben nem oldódik, de erről már írtunk korábban egy írást, hogyan lehet az égető érzést megszüntetni pillanatok alatt. Gyakorlatilag mindent kipróbáltunk, úgy értsd, hogy MINDENT. Eleinte vicces volt, hogy olyannak éreztük magunk, mint az állatorvosi ló, de a sokadik „ez sem jött be” után nagyon felüdítő volt a tényleges megoldást megtalálni. Ha tudni akarod mi vette el a kézről és szájról az istentelen csípős égető érzést, akkor itt elolvashatod.
Terhesség alatt és szoptatáskor a kapszaicintartalmú ételek fogyasztása nem javasolt.
Ha kíváncsi vagy, milyen megenni egy sor paprikát, egy TV-paprikától indulva egészen a Guinnes-rekorder chiliig, akkor itt megteheted! És most, hogy már tudod: érdemes csípőspaprikát enned, akkor a jóminőségű magyar termelői chilitermékekből sincs hiány a piacon.
HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON!
KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!