A fahéj évezredek óta megbecsült fűszer, az ókorban is már ismerték gyógyító hatását, emellett a modern kori aromaterápiában is fontos szerepe van. Mit érdemes tudni a fahéjról és hogyan készül? Összeszedtünk pár érdekességet #5tipp rovatunkban!
Még mielőtt megnéznénk, hogyan is készül a fahéj hozunk pár értékes gondolatot, miért is tudott ennyire bekúszni a mindennapjainkba a fahéj használata. Talán ez az egyik olyan fűszer a só és bors mellett, ami minden konyhában ott van.
Honnan származik a fahéj?
Már az ókorban is rendkívül keresett volt, ígyIndiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják már a fahéjat. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát, ami még misztikusabbá tette magát a fűszert. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius is, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. A rómaiak elsősorban gyógyszerként alkalmazták, a lélek egyensúlyának visszaállítására.
Mivel egy drága fűszerről volt szó, így először a 15. században került hazánkba is, elsősorban a nemesek konyhájába. A fahéj kereskedelmi monopóliumáért ugyanúgy harcokat vívtak anno, mint a dohány, só, arany vagy más értékes kincsek és nyersanyagok esetében már ismerjük.
Magellán címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette, miután magas kitüntetést kapott az un. Fűszer-szigetekről való visszatérése után. Hajóiból csak egy ért vissza, ezek az utak nagy emberáldozatokat követeltek.
Ismert és gyakori fűszer lett a fahéj!
Az évek során már bárki számára elérhető fűszer lett, sőt még illóolaját is könnyen megvehetjük. A téli időszak egyik legjellegzetesebb illata, belekerült mézeskalácsok fűszerkeverékeibe, de otthoni illatosításra is gyakran alkalmazzuk. De miért lett olyan érdekes, hogy pont a karácsonyi nagy lakomák idejére fészkelte be magát ez a kedvelt fűszer?
TUDTAD? A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.
Fahéj az aromaterápiában
A fahéj fájának leveleiből nyert illóolajat az illatszeriparban és szájápolószerek készítésére is használják. Emellett jótékony a szerveztre diffúzorból való párologtatásnál is.
Meghűlés esetén gyulladásgátló szerként ajánlják.
Antimikrobális, csíraölő, légúti megbetegedéseknél és megelőzésre: 2-3 csepp ánizs, 3-4 csepp eukaliptusz, 3-4 csepp menta, 4-5 csepp bergamot, 2-3 csepp szantálfa és 1-2 csepp fahéj. Legyengült, depressziós állapotok esetén hangulatjavító, továbbá roboráló hatású készítmények összetevőjeként is felhasználják. (A szantálfa a receptből akár el is hagyható.)
Hogyan készül a fahéj?
A Youtube kincseket rejt a témában, úgyhogy most egy angol nyelvű videót hoztunk el a fahéj készítéséről.
HA KEDVET KAPTÁL AZ ILLÓOLAJOKHOZ, AKKOR RENDELD MEG MÉG MA!
[ays_poll id=”10″]IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!