A háznál a friss tojás régen teljesen normális volt, ma már viszont ez annyira megkopott a köztudatból, hogy alig találni olyan öngondoskodó családot, főleg városban, ahol 1-2 tyúkocska kapirgál. Olvasói sikertörténetek sorozatunk következő része.
Joánovits Andrea önmagában egy motiváló személyiség, terápiás kutyusokkal foglalkozik, a Főváros határában lakik és minden nap tud örülni valaminek. Például a friss tojásnak, amit tyúkocskái tojnak.
Már nem is emlékszünk hogyan került hozzá az első tyúkocska, de azóta lelkesen ápolja kis baromfiudvarát, lett egy kis törpemalac is a ház körül, szóval teljesen a régi vidéki életérzés árad belőlük.
Egy kis baromfiudvar alig foglal helyet a kertben és szinte bárki elkészítheti .Még akkor is érdemes belevágni, ha csak a friss tojás a célja néha reggelihez.
Díszkert és baromfiudvar egyszerre?
A kérdés jogos és biztos az az első gondolatod, hogy a tyúk mindent kikapar és nem lesz gyeped, virágágyásod.
Megnyugtatlak, tényleg így lesz, hacsak nem készítesz nekik egy kis kennelt, ahova be tudod zárni őket. A kennelnek több funkciója is van. Az egyik az, hogy bármikor szükség esetén bezárhatod őket, de ugyanígy ki is engedheted őket kapirgálni. A másik fontos dolog, hogy ahol baromfi van, ott hamar a róka is megjelenik és éjszakára védett helyen kell tartani a tyúkokat és egyéb baromfikat.
Milyen haszonállatom lehet még?
A tyúk mellett a némakacsa is rendkívül jó állat, bár tojását nem szoktuk megenni. A némakacsa, ahogy neve is mutatja nem zajos, kivétel, ha baj van. Barátságos és csendes jószág, ami jó hústömege miatt akár étkezési céllal is tartható.
A libát és pulykát azért nem ajánlanánk, mert rendkívül hangosak, ugyanígy a gyöngytyúk sem a klasszikus „minden kertbe kell egy” kategória.
Ha tényleg a friss tojás a cél, akkor 2-5 tyúkocska bőven elegendő ahhoz, hogy pár naponta egy jó rántottányi tojást tojjanak.
A tyúkoknak nem csak a száraz, szemes takarmányra van viszont szükségük, hanem fontos nekik a zöldtakarmány is ugyanúgy.
TUDTAD? A tyúkok akkor is tojnak, ha nincs kakas mellettük!
A tyúkok kapirgáláskor a zöld növényi részeket, rovarokat, hernyókat is megeszik. A kukoricától sárgább lesz a zsírjuk, húsuk. A valódi kapirgálós csirke messze nem úgy néz ki, mint a boltokban kapható vizes hússzerkezetű „csirkehús”, szóval ne számíts hatalmas mellre és combra, ha netán levágod őket. Húsok rendkívül finom a szabadban tartástól, de sokkal szálkásabbak, izmosabbak lesznek.
[ays_poll id=”6″]Borítókép: Joánovits Andrea fotója
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!