Dark Mode On / Off

Fűszernövények az ablakban!

fűszernövények az ablakban

Ízletesebb lesz az ételünk, és szebb lesz a konyhánk is, ha saját termesztésű fűszernövényeket tartunk.A fűszernövények az ablakban nem is olyan elvetendő ötletként hangzanak!

A fűszerek hozzá tartoznak mindennapjainkhoz a konyhában. Kellemes ízt adnak a húsnak, a levesnek, a főzeléknek.

A háziasszonyok mindennap használják a szárított bolti fűszereket a főzéshez, de gondolt–e már arra, hogy saját termesztésű fűszernek mennyivel más az íze, aromája? A zöldfűszer akkor az igazi, ha friss. Legjobb, ha magunk termesztjük, akár egy cserépben is.

A bevásárló központokban ma már nagy választékban kaphatók cserepes fűszernövények, de megpróbálhatjuk a magról szaporított növénygondozást is. A fűszernövényeket ültethetjük balkon ládába, vagy egy nagyobb díszes cserépbe. Nem csak szépek, de egészségünkre is jótékony hatással vannak. Javítják az emésztést, serkentik a vérkeringést, csökkentik a magas vérnyomást és más igen értékes hatásuk is közismert.

Melyek a növény igényei?

Mindig vegyük figyelembe a növény igényeit. A mediterrán fűszerek, mint pl. a bazsalikom, oregánó, szereti napos déli fekvésű meleg klímát. De van olyan fűszernövény, amely a sok locsolást és az erős tűző napot csak sárgult levelekkel jutalmazza. A növény csomagolásán feltüntetik a helyes gondozást, méretet, eszerint válogassuk össze a növényeket.

Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó.

Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma.

Magasabbak: tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.

Választhatunk csak mediterrán, vagy régi magyaros ízek közül is. Figyeljünk oda a megfelelő cserép méretre is, a kis cserépben a növény nem tud megfelelően fejlődni a túl nagy cserépben pedig csak a gyökér fejlődik. Érdemes a növényeket folyamatosan vágni, mert így bokros, erős növényeket nevelhetünk.

A fűszernövényekből készíthetünk szárított fűszert, jégkockába zárt fűszert, stb. Felhasználhatjuk sültekhez, levesekhez, pácokhoz, grill ételekhez, salátákhoz, főzelékekhez, és sok más finomsághoz.

A fűszer- és gyógynövények gyógyítóerejéről gyakran megfeledkezünk, pedig érdemes észben tartani:  

– Emésztési problémáknál jól jöhet a kakukkfű, oregánó, rozmaring, menta.
– Immunerősítőként működik a hagyma, rozmaring, zsálya, kakukkfű, kamilla, pitypang.
– Karbantartja a szívműködést a fokhagyma, csipkebogyó és a zöldtea.
– A daganatok kialakulását gátló antioxidánsokat tartalmaznak többek között: levendula, kömény, fodormenta, koriander, rozmaring, zsálya, kakukkfű, citromfű, kamilla, bazsalikom, menta, édeskömény.

Nem árt a konyhapulton egy kis cserépben aloe verát tartani, így ha megégetjük magunkat hússütés közben, elég az egyik levelét letörni és az abból kifolyó zselével bekenni a sérült bőrfelületet.

Kép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
53 vélemény
×