A helyes tárolás a kulcsa annak, hogy sokáig megőrizzük a fűszerek frissességét és erejét. A fűszernövények ereje alatt az illóolaj, és aromaanyag tartalmat értjük, mivel főzéskor is ezek a legfontosabb értékeik. Fűszernövények tárolása tippekkel, ahogyan én csinálom!
A fűszernövények tárolása egy kardinális kérdés. Amikor túltermelési válság van egy konyhakertben, akkor egyik szemünk sír, a másik nevet, mert bár sok a termény, de mit kezdhetünk vele? A fűszereknél ez azért érdekes, mert míg egy többlet paradicsomot, paprikát lecsónak befőzünk, addig a fűszernövények sokkal kényesebbek. Egyrészt azért, mert a fő értékük az aroma- és illóolajtartalomban rejlik, másik az, hogy sokszor a színüket sem tudjuk eléggé megőrizni. Ehhez én is éveken át kísérleteztem. Nézzük is sorra, melyek az én bevált tippjeim!
Mi történik szüret után?
A szüretelés után fejjel lefelé kössük fel a rendre szedett kötegeket, és jól szellőző, napfénytől zárt helyen szárítsuk meg. A megszárított kötegeket fűszernövényenként őröljük meg és tegyük befőttesüvegekbe és zárjuk le rendesen az üvegeket.
Másik megoldás a fűszernövények tárolására a fagyasztás. Gyakorlatilag minden fűszernövényt le tudunk fagyasztani. A tiszta, friss leveleket, hajtásokat vágjuk apróra, és tegyük nejlonzacskóba. A mélyhűtőbe téve nagyon sokáig tárolhatók, és minden főzéskor épp csak annyit vegyünk ki belőle, amennyire szükségünk van, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe. Egyes fűszernövények, mint például a petrezselyem, zeller, csilipaprika sokkal finomabb marad mélyhűtve, mint szárítva.
A harmadik lehetőség csak rövid ideig ad megoldást. Egy nedves papírtöltő kendőbe csavarjuk bele a friss fűszerleveleket, és egy zacskóba téve tegyük a hűtőszekrénybe. Így 1-2 hétig eltárolhatóak a fűszernövények.
Fűszerek tárolása szárazon
A fűszernövényeket ha leszárítottuk, akkor légmentesen, lehetőleg sötét helyen tároljuk. Így tudjuk leginkább megőrizni a színeket és aromákat is, amit utána a konyhában kamatoztathatunk.
Fontos, hogy amikor légmentesen lezárjuk, akkor már teljesen szárazak legyenek, mert ilyenkor ha még több a nedvesség bennük, akkor akár be is penészedhetnek.
Miért nem maradnak meg a cserepesen vett fűszernövények?
Fontos téma, ha már a fűszerek tárolása is kérdés, hogy vajon a cserepesen vett fűszerek nagyja miért is nem marad meg?
Egy videós bejegyzésben kapod meg a választ, melyet a Youtube csatornánkon érsz el:
Borítókép: Pexels
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!