A szabadföldi termesztésben az őszi hajrá az, ami talán még stresszesebb az év többi részéhez képest. Egyrészt mindenki várja a késői fagyot, hátha még pluszba beérik valami, sokan viszont előrelátóan mindent leszüretelnek zölden, hátha utóérik és akkor nem idegeskednek a hideg miatt.
Majorunkban még a mai nap is a szüret zajlik, bár az éjszakai fagy elvitte a maradék termést.
Nálatok hogy áll a kert? Kíváncsiak vagyunk, küldjetek képeket Facebook oldalunkra országrész megjelöléssel!
Ezzel ellentétben viszont érdekes tapasztalatok is születtek. A permakultúrás részeken a fagykár szinte alig érezhető, de nem csak a permakultúrás mivoltja az oka ennek.
A Damisol bór és borostyánkósav tartalmának köszönhetően a kezelt területeken a fagykár sokkal csekélyebb, még a lombozat is túlélte a közel -5 fokos éjszakai hideget. Ezzel ellentétben a kezeletlen felületeken 100%-os a lomb és terméskár.
A permakultúrás részeken is jóval kevesebb a fagyási kár, mint a megszokott termesztési felületeken, így ebben az esetben is eredményesnek bizonyult a permekultúra használata nagyüzemi szinten.
Az önöntözős ágyásokban is érdekes eredményt hozott. Bár a termés egy része szüretelve lett, egyes fajtáknál a fenthagyott paprikák sérülésmentesen vészelték át az éjszakai fagyot. Ráadásul a lombozat csak a szélső részeken fagyott át, az ágyás belsejében épek és egészségesek a levelek, termések. A wicking bed vagy önöntözős ágyás készítéséről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!