Perlaki Ritával (Azori Éden) és Varga Mariannával (Teaprogramok) töltöttünk egy izgalmas és kifejezetten érdekes estét május közepén a budapesti Urban Food Café and Coworiking közösségi kávézóban, ahol az Azori utazástervező előadás teakóstolóval című estére mentünk el.
Bakancslistás hely nekem az Azori-szigetek. Egyrészt a botanikus énem az, ami a hortenziákkal tarkított, csodálatos szigetvilágra vonz, de az egzotikus gyümölcsök, lankás vulkanikus vidék és egy kicsit a nászút-élmény az, ami mindkettőnket Szabolccsal megfog abban a tájban.
A program rögtön a teaszaporítással indult, de nem szándékosan, csak ahogy előkerültek a teacserjék Marianna egyik ládájából, sorra jöttek a kérdések is: Van termése? És ha van, akkor az beérik magként és elültethető?
Rita beszámolójából rengeteg hasznos információt megtudtunk, hogyan kell felkészülni egy Azori-szigeteki utazásra, ráadásul a legfontosabb is elhangzott: az esőkabátot és gumicsizmát ne hagyjuk otthon!
A beszámoló közben sorra kóstoltuk a finomabbnál-finomabb Azori teákat,
amelyeket egy 1883 óta üzemelő teaültetvényről szüreteltek nekünk. Egy natúr jázminteával indult az este, ami talán nekem az egyik legfinomabb volt.
Ezzel a legkönnyebb bevezetni magunkat a teák világába – vallja Marianna – Ez egy belépő tea ízesítés nélkül is.
TUDTAD?
A valódi jázmin virágokat szedik le és az illóolaja az, ami a tealeveleken felszívódva ezt a jellegzetes, aromás és különleges illatú teát adja.
A teatermesztéshez sem rovarírtókat, sem gyomírtókat nem használnak az Azori-szigeteken – meséli Rita – és így egy véletlen folytán derült ki, hogy a legjobb sorközművelő a kecske lett, mert míg a gyomokat lelegeli, addig a teához hozzá sem nyúl!
Az előadáson megtudtuk, hogy a teacserjék szedési magassága 1-1,2 méteres magasság, mert így mindenki eléri kényelmesen a töveket. Megkóstoltuk a Pecoe, Orange Pecoe és a Broken Leaf tealevelek közötti különbségeket is és nagyon meglepődtünk, mert annyira markánsan más íze és aromája volt mindegyik levélméretből készült teának, hogy nem győztük csodálni.
TUDTAD?
A teacserjén a legfiatalabb hajtásoknak van a legmagasabb beltartalmi értéke.
„Nordeste a legszebb rész” – vallja az Azori Éden szerzője és mindenkinek javasolja, hogy legalább két külön helyen érdemes megszállni a szigetre érve, hogy mindent körbe lehessen járni. A kacskaringós és igen lejtős utakra érdemes autót bérelni és biciklivel csak az induljon neki, aki bevállalja a sokszor 30 fokos emelkedőket is.
Teakedvelőknek szinte kötelező a Chá Gorreana Teaültetvény meglátogatása is, ahol egy vízenergiára épülő rendszer működteti a teafeldolgozáshoz használt többségében 100 éves angol gépeket. Így az üzem gyakorlatilag önjáró.
Rengeteg érdekesség hangzott még el az előadáson, az azori-narancsvésztől egészen a teagyártás legapróbb mozzanatáig, de mindenkinek javasoljuk, hogy inkább menjen el egy ilyen programra és hallgassa meg személyesen is, mert mégis csak úgy az igazi!
Az Azori-szigetek rengeteg élményt is rejtenek magukban: legalább 7-10 napra érdemes odautazni, mert a bálnalestől a zárt tavakig, vízesésig és a hortenziavirágzásig mindent látni kell. Rita javasolt több olyan rendezvényt is, ahol a helyi szokások szerinti ünnepekbe is betekintést nyújthatunk, mint például Senhor Santo Cristo Dos Milagres ünnep (május 24-30.).
Botanikailag Gyűrűk ura rajongóknak viszont a Lagoa do Congo a bakancslistás, mert Rita szerint akár forgatási helyszín is lehetett volna.
Marianna teakóstolóján az izgalmas ízek mellett megtudtuk, hogy van olyan, hogy teafényező, ahol a zöld tea leveleit teszik esztétikusabbá. De nem kell itt semmi kémiai dologra gondolni ám! Egy dob fényesebbre csiszolja a leveleket, hogy a teás tasak kinyitásakor megcsapja orrunkat a zöld tea illata és a levelek szépsége.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!