Örök dilemma a komposztálás, vajon mit szabad komposztálni és mit nem? Most, hogy itt az ősz és jön le a sok zöldhulladéknak való növényi rész, ideje összeszedni a listát a komposztáláshoz.
Még talán szakmán belül is vannak olyan hitek és tévhitek, amiben nincs egyetértés. Egyik ilyen, hogy szabad-e komposztálni a diólevelet, vagy sem? Ez nem csak azóta kérdés, hogy az új kártevő megjelent, hanem korábban is jelen lévő dilemma volt. De mi a helyzet a többi növénnyel? Mit szabad komposztálni? És mi menjen inkább a kukába vagy tűzre?
Egyáltalán tüzeljük-e a nem komposztra valókat?
Karantén kártevők és kórokozók esete
Rögtön az elején le szeretném szögezni: a karantén kártevőkkel és/vagy kórokozókkal szennyezett növényi részeket be kell jelenteni a szakhatóságnak és meg kell semmisíteni a növényi részt. Ennek az az oka, hogy nem szabad, hogy lehetőséget adjunk a továbbterjedésükre.
Alapvető zöldhulladékok minden kertben
Kezdjük is az alapvető zöldhulladékok listájával a kertben, ami minden esetben előfordul. Ide tartozik a levágott fű nyesedéke, a fákról levágott hajtások, gallyak. A vastagabbakat természetesen érdemes előtte beaprítani, így gyorsabban komposztálódnak.
Zöldhulladékok a konyhában?
Bizony, ha szeretünk főzni, akkor a konyhában is bőven keletkezik zöldhulladék. Ilyen a tojáshéj, a zöldségek hámozásából származó héjak, a gyümölcsmaradékok, paprikacsumák és a lista igencsak hosszú. Sokan még a romlott lekvárt vagy ételmaradékot is a komposztra teszik. Ez esetben viszont mindenképpen takarjuk földdel a kiöntött „valamit”, mert hamar muslica és légytelepünk is lesz a komposztdombon.
Mi a helyzet a gyomokkal?
Ha nincsen kis haszonállatunk, mint a nyúl, tyúkok, libák, kacsák, akkor a gyomok szintén „feleslegesnek tűnhetnek”. Természetesen egy kertben nincs olyan, hogy felesleges. A legtöbb gyom (ha nem magzott fel) ugyanúgy komposztra való. De mit ne tegyünk a komposztra? Például az erősen tarackoló gyomokat. A tarack hamar átszövi és egyrészt a komposzt átforgatása is nehéz lesz, másfelől viszont megnehezíti majd a kitermelést is és simán tarackot telepítünk át majd a veteménybe is.
Ugyanígy a szulákfélék sem valók a komposztba, mert hamar legyökeresednek és átszövik azt.
Déligyümölcsöktől kezdve a beteg növényi részekig
A déligyümölcsök nagy százaléka sajnos nagyon sok vegyszert tartalmaz a héján, tartósítóanyagokat, melyek alapvetően nem valók a komposztba. Ennek ellenére sokan beleteszik a banántól a citrusfélékig az összes déligyümölcs maradékot.
A beteg növényi részek sem valók a komposztba, mert a kártevők és kórokozók áttelelnek és később növényvédelmi problémát okoznak majd a kertünkben.
Mivel a házi komposzt aranyat ér, így ne féljünk a komposztálástól és az avarégetés helyett válasszuk ezt a rendkívül környezetbarát megoldást!
Borítókép: Pexels
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!