Nagyon szeretjük a medvehagymát és minden tél végén azt várjuk, hogy mikor gyűjthetjük be kosárszámra, hogy elraktározhassuk a mélyhűtőbe vagy frissen alkossunk belőle valami igazán finomat, friss tavaszit és a gyermekeink kedvencét!
Ha már lassan érkezik a medvehagymaszezon, akkor nézzünk is sorra pár medvehagymás receptet! Ha kipróbáltad, várjuk a képeket hozzászólásban!
Receptek medvehagymára:
Ázsiai medvehagymás palacsinta
A palacsintához
260 g finomliszt (00-ás, ha lehet)
1 dl víz (kb)
2 kávéskanál só
2 ek olívaolaj
3 csokor medvehagyma
3 ek szezámolaj (vagy más olaj)
A szószhoz
3 ek hoisin-szósz
50 ml szójaszósz
0.5 dl víz
2 cm gyömbér (lereszelve)
1 gerezd fokhagyma
A palacsintához
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a vizet, és jól összedolgozzuk, amíg nagyon rugalmas tésztát kapunk. Lefedjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a medvehagymát apróra vágjuk. Ha kész, nyolc egyenlő részre osztjuk. Egyenként olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, lehetőleg maradjunk meg a téglalap formánál. Szórjuk rá a medvehagymából bőven. Óvatosan tekerjük fel, mint egy palacsintát, majd tekerjünk csigát belőle. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a csigákat sodrófával, olyan vastagra, mint egy vékonyabb amerikai palacsinta. Egy serpenyőbe melegítsünk egy kanál szezámolajat, és mindkét oldalát süssük ropogósra.
A szószhoz
Az összes hozzávalót összekeverjük, a gyömbért és a fokhagymát pedig belereszeljük.
Medvehagymás pogácsa
60 dkg finomliszt
25 dkg margarin
3 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor
só ízlés szerint
1 dl tejföl
2 db tojássárgája
1.5 ek margarin (a tésztát majd megkenni)
2 csokor medvehagyma
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, és az összes többi hozzávalóval összedolgozzuk, a medvehagyma kivételével. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Felsodorjuk szorosan, mint a piskótatekercset, és sodrófával megütögetjük a tésztát, majd a két végét középre hajtjuk. Letakarva hagyjuk 20 percig pihenni, majd megint kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, szórhatunk rá megint egy kis medvehagymát, és hajtogatjuk, még egyszer megismételjük. Ha kész kinyújtjuk, bevágjuk a tetejét, egy egész tojással megkenjük, sütőpapírral kibélelt tepsiben hagyjuk 10 percig pihenni. Sütjük pár percig 180 fokon, majd 160 fokon, amíg meg nem sül.
Medvehagymás fűszervaj
13.5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
5 dkg medvehagyma
5 dkg kéksajt (márványsajt)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Hozzáadjuk a vajat, márványsajtot és addig keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kész fűszervajat szilikonformába töltjük, majd mélyhűtőben kb. 30 perc alatt lehűtjük. A medvehagymát megmossuk, darabokra tépkedjük és a késes aprítóba tesszük. Kifordítjuk a formából, és tálaljuk.
Receptek medvehagymára számos helyen az interneten megtalálhatók, viszont ha magunk állunk neki gyűjteni, akkor csakis olyan helyről szedjünk, melyek nem természetvédelmi területek.
Borítókép: Pexels
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!