A permakultúrás gazdálkodás télen is megmutatja azokat az érveket, melyekkel bárki elhiszi, hogy mennyire jó egy rendszer. Valóságos áldás a kerttulajdonosoknak, hiszen még a legnagyobb télben is lehet szüretelni bizonyos növényeket.
Miért nem fagynak ki a zöldségek?
A permakultúrás kertben a vastag trágya és szalmaréteg védi a talajt és a növényt egyaránt. A gyökérszintben a talajhőmérséklet pár fokkal magasabb, mint a takarás nélküli területeken, így sem a sárgarépa, sem a zeller, de még az újhagyma sem fagy meg.
Bármennyire is hihetetlen, mi a mai napig szüretelünk szabadföldről. A szalma között elkezdett kibújni a koriander, a metélőpetrezselyem, a madársaláta és a kapor is.
A szalmatakarás védi a sárgarépákat, a friss oregánót, mentákat, de még a zellert és petrezselymet is.
Ugyan a kale takart talaj nélkül is szépen bírja a telet, a mángoldról ez már kevésbé mondható el. A szalmának köszönhetően a mángold, a sóska is szüretelhető még most is.
Természetesen a hideg időjárás miatt sokkal lassabb a növények növekedése, mint a nyári időszakban, de a téli zöldséghiány pótlására kiválóan alkalmas az a pár zöldség is, ami most is szabadföldön elérhető ezzel a technológiával.
Az újhagymát frissen húztuk ki a földből az ebédi salátához. (A szövegre kattinva a videó is elérhető!)
A tavalyi évben még kevés terményt mertünk a téli időszakban kinthagyni, de a sárgarépákat akkor is frissen húztuk ki a földből a karácsonyi leveshez.
Ezeket a zöldségeket biztosan meg tudod télen is tartani a szabadföldön ezzel a technológiával: sárgarépa, fehérrépa, zeller, kapor, koriander, oregano, kelbimbo, kale, cékla, hagyma/újhagyma, sóska, spenót, mángold.
HA TÖBBET AKARSZ TUDNI A PERMAKULTÚRÁS GAZDÁLKODÁSRÓL 1 HEKTÁR ALATT, IRATKOZZ FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA ÉS KÖVESS MINKET A FACEBOOKON!
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!